donderdag 18 maart 2010

Koude soepjes



Koude soepen hebben altijd een andere funktie gehad dan hun warme broers en zusters. In Saint-Pompon waren ze vooral bedoeld als extra vochtbrenger in de warme zomermaanden. In vroegere recepten zien we er vooral bacteriedodende grondstoffen als knoflook, wijn en azijn in terug, logisch in een tijd waarin de hygiëne te wensen over liet. In meer moderne variaties, zoals de Vichyssoise van Escoffier, zien we de antibacteriële werking geen rol meer spelen, koude soepjes zijn zomergerechten geworden om je mee te amuseren. De komende dagen ga ik u telkens nieuwe recepten geven.

Hier is de eerste:

Koud soepje van doperwten en munt


Ingrediënten: 2 kg verse (of diepvries) doperwten, 2 sjalotten, 5 dl gevogeltebouillon, 2 dl slagroom, 1 tl kristalsuiker, 1 kleine bos munt.


Maak de doperwten schoon, hak de sjalotten en ciseleer de munt. Breng de bouillon aan de kook, voeg doperwten, sjalot, suiker en zout toe en laat 10 minuten onder het deksel koken. Pureer de doperwten in de keukenmachine en voeg beetje bij beetje het kookvocht toe tot de juiste consistentie ontstaat. Voeg de room en de helft van de munt toe en breng op smaak. Laat ijskoud worden en serveer in een diep bord met enkel druppels room en de rest van de geciseleerde munt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten