Zie hier het logo dat op mijn oude R-4 zal worden geschilderd of geplakt. Jawel mensen, ik ben de fondateur van een instituut in oprichting en zal u vertellen waarom dat nodig is.
Truffels zitten meestal ondergronds en dienen te worden opgespoord. Omdat de meeste menselijke neuzen hiervoor niet geschikt zijn, werden in het verleden varkens ingezet bij het zoeken. Een varken doet dit werk prima en zonder de minste opleiding.
Het varken heeft echter enkele grote nadelen. Ten eerste is het beest moeilijk hanteerbaar en, nog belangrijker, hij eet de gevonden truffel graag zelf op. Vandaar dat in het verleden veel truffels verloren gingen.
Om deze reden ging men honden inzetten. Een hond doet niets liever dan zijn baas plezieren. Heb je het dier opgeleid dan zal hij fanatiek naar truffels zoeken. De hond lust geen truffel, hij wijst ze alleen aan. Maar ook de hond heeft een groot probleem: hij wijst zowel de rijpe als de onrijpe truffels aan. Aan een onrijpe opgegraven truffel heb je niets, je kan het ding weggooien.
Vandaar dat steeds meer truffelboeren willen overstappen op de alleroudste manier, namelijk "à la mouche". Truffels zoeken met behulp van een vlieg. Als u denkt dat ik u nu voor de gek houd, kijk maar eens op Google. Chercher des truffes à la mouche is een wijdverbreide sport geworden. Maar ja, ook de vlieg kent een probleempje. Omdat vliegen al honderd jaar niet meer gebruikt werden, werd de kunst van het truffelzoeken niet van vliegenmoeder op vliegendochter doorgegeven. Het gaat erom dat je als truffelboer de meest getalenteerde vliegen zoekt en die vervolgens verder opleidt. Wie heeft daar tegenwoordig nog tijd voor? Niemand! Zo'n opleiding moet centraal geregeld worden, zoals alle andere onderwijs. Voilà, dat is wat mijn instituut gaat doen: getalenteerde vliegen bekwamen in het truffelzoeken. De opleiding, die drie weken duurt, bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte. Voor eendagsvliegen is een verkorte cursus van kracht. Na succesvolle afronding van de opleiding krijgen de vliegen een klein diplomaatje plus een medaille.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten