zondag 27 februari 2011

De sterren van de Périgord (6)

CHÂTEAU LES MERLES, Tuilières-Mouleydier



Het kasteel ligt vlak bij de stad Bergerac, in het gebied van de AOC Pécharmant. De statige gebouwen, omzoomd door een golfbaan, zijn al van verre te zien.



Al na het tweede gerecht dat we degusteren, vragen we ons af waarom Michelin hier niet minimaal één ster heeft gebracht, misschien wel twee. Dit is volgens ons de allerbeste keuken van de Périgord. Saignant detail: hoewel de chef een Fransman is, wordt de keuken over het algemeen bevolkt door Nederlanders, een volk waar de Fransen in culinair opzicht geen hoge pet van op hebben. De koks zijn niet alleen in de keuken te vinden, ook in de twee hectares metende biologische tuin die door de bekende Nederlandse chef Albert Kooy werd aangelegd. Hierin worden alle denkbare soorten groenten en fruit geteeld. Het tempo van het seizoen bepaalt wat er op de borden komt.

Het kasteel met zijn restaurant, bistro, luxe hotel en golfcourt is eigendom van Jan van Grinsven, een industrieel die zijn leven een merkwaardige wending gaf. Op 48-jarige leeftijd schreef hij zich in bij de Hoge Zeevaartschool en behaalde het diploma van kapitein. Hij restaureerde een zeilschip, de oude driemaster The White Heather, en maakte daarmee wereldwijde cruises voor de rijken der aarde. Nadat hij het schip had verkocht, kon hij aan een nieuwe droom beginnen, een eigen château. Jan heeft duidelijk plezier in zijn rol van kasteelheer en loopt ontspannen rond in korte broek en shirt. Voor zijn nieuwe project worden tientallen hectares aan de bestaande 40 toegevoegd: Jan wil een villadorpje bouwen: Hameau Les Merles. Hier kunnen vermogende mensen van hun welverdiende rust gaan genieten, met een golfclub in de hand. De eerste huizen zijn inmiddels al gerealiseerd.

Begin 2010 haalde de patron een der grootste Franse kooktalenten als chef binnen: Darius Belvès. Deze heeft een indrukwekkende staat van dienst. Na het doorlopen van de absolute Franse topschool L'Ecole des arts Culinaires d'Ecully de Paul Bocuse, kwam hij in dienst bij Michel Troisgros (***) in Roanne. Later werkte hij onder andere als souschef van Lucas Carton (***). Het is duidelijk dat Jan van Grinsven daarmee zijn verregaande ambities verraadt.
Mocht u in de winter in de buurt van Bergerac zijn, dan heb ik een tip voor u. Op donderdagavonden wordt een bistro chantant gehouden. Voor gasten die hun muziekinstrument meebrengen en er ook iets mee doen, is de maaltijd gratis. Het zijn onvoorspelbare, onvergetelijke avonden die tot diep in de nacht kunnen duren. Op wintervrijdagen worden er Oosterse maaltijden geserveerd en op kerstavond en oudejaar gaan er hele lammeren aan het spit. De keuken en de seizoensfilosofie van Château Les Merles vonden wij dermate interessant, dat wij het restaurant hebben geaccepteerd als lid van Les Amis Saisonnier.

Château Les MerlesTuilières-Mouleydier
tel. 0033 5 53 63 13 42

Geen opmerkingen:

Een reactie posten