zaterdag 31 maart 2012

Frankrijk in de 18e eeuw: de kaart van Cassini !Zeer interessant om te kennen voor iedereen die van Frankrijk houdt, is de Carte de Cassini.
Cartograaf César-François Cassini begon in 1740 met een gedetailleerde kaart van Frankrijk te maken, dit in opdracht van Louis XV. Nadat hij in 1784 overleed, zette zijn zoon Jean-Dominique vaders werk verder. De Carte Cassini, in kleur en bestaande uit 182 bladen, geeft een prachtig beeld van Frankrijk in de achttiende eeuw, toen er nog niet van industieterreinen, péages, spoorwegen en banlieus sprake was. Hoe klein was Parijs! En hoe relatief groot waren sommige garnizoensstadjes die sindsdien tot onbetekenende boerendorpjes vervielen of zelfs verdwenen zijn!
Uiteraard ben ik gaan zoeken naar Saint-Pompon, op de kaart staat ons dorp vermeld als St.Plampon. Duidelijk is te zien dat de doorgaande weg van Périgueux naar Cahors langs ons huis kwam (zie kruisje). Het is bijna ondenkbaar dat alle verkeer door ons straatje kwam, er past in de bocht nauwelijks een stadsautootje door, alleen de madame van de post lukt het iedere dag. Buiten het dorp wordt de voormalige hoofdweg in beide richtingen een zandpaadje. Zou het de moeite lonen om er eens met de piepstok op uit te trekken?

Pas veel later, toen het spoorlijntje van Sarlat naar Villefranche werd aangelegd, ontstonden er andere belangrijke wegen en raakte de eerste in verval. Sinds het spoorlijntje weer werd afgebroken is er een mooie départementale asfaltweg ontstaan. Deze is zeer bochtig omdat de weg de route van het voormalige spoor volgt en het stoomtreintje niet al te veel klimvermogen had.

Wilt u het Frankrijk van de 18e eeuw zelf ontdekken? De betreffende site is afgeschermd, maar ik heb een achterdeurtje ontdekt. Op http://cassini.ehess.fr/cassini/fr/html/1_navigation.php vindt u de volledige Cassini-kaart van Frankrijk die u naar hartelust kunt in- en uitzoomen. Van mijn "St. Plampon" maakte ik een foto van het beeldscherm, de camera is mijn snelste copieerapparaat. Veel plezier!


Zie hier het bochtje dat het vroegere "snelverkeer" moest maken...


De vervallen snelweg net buiten het dorp

2 opmerkingen: