zondag 14 februari 2010

De krant



Dagelijks, het is een vast ritueel bij de koffie, ontferm ik me over de regionale gazet, de Sud Ouest. Op de voorpagina staat in vette letters te lezen dat er op grote schaal is gefraudeerd met gastronomische produkten. Een employé van een entrepôt in Sarlat heeft namelijk zijn baas maandenlang op nietsontziende wijze bestolen. Hij ontvreemdde acht ton foie gras, zevenhonderd kilo eendefilet, vier ton eendebillen, meer dan twee ton maigret, zeshonderd kilo eendemaagjes en ruim duizend kilo paddestoelen. Wat doet een man alleen met zo'n hoeveelheid, zult u denken. Niet moeilijk, hij had een handlanger die de lekkernijen op de markt bracht. Tegen afbraakprijzen uiteraard. De klanten van dit snode koppel blijken dertien regionale restaurateurs te zijn. Capitaine Sansonnet van de gendarmerie heeft de betreffende chefs ondervraagd, enkelen zijn daarna achter slot en grendel gezet. Volgens Sarlat's burgervader De Peretti mogen alle daders stevig worden gestraft. Want niemand heeft behoefte aan valse concurrentie, in deze tijden die voor de gastronomie toch al niet rooskleurig zijn. De dief en zijn kompanen riskeren alvast maximaal 5 jaar water en brood. Brood en fris water kunnen hun bekoring hebben voor den oververzadigde, schreef de magnifieke Brabantse schrijver Anton Coolen en deze stelling kan nu aan de praktijk worden getoetst.
Nog meer kwade praktijken in onze dagelijkse krant: in Baskenland is voor de derde maal een aanslag op de bezittingen van topchef Alain Ducasse gepleegd. Dit op zijn auberge Iparla in Bidarray. Gelukkig ontplofte de bom ditmaal niet. Voor insiders is het niet moeilijk om te raden wie de verantwoordelijken zijn.

Beter nieuws dan. De federatie van de 1040 trufficulteurs, degenen die zich in de Périgord met een truffelplantage bezighouden, heeft naar de aanloop van het seizoen aangekondigd dat er op de acht regionale truffelmarkten Périgueux, Bergerac, Thiviers, Sarlat, Sainte-Alvère, Excideuil, Brantôme en Ribérac strenge controles zullen plaatsvinden. Zo staat eveneens in de SudOuest te lezen. Een trufficulteur die naast de pot piest, loopt het risico te worden uitgesloten. Voorzitter Jean-Pierre Audivert geeft meteen zijn kerstboodschap mee: "Onze handicap is dat er altijd gepraat wordt over truffelprijzen per kilo. Terwijl je met 40 of 50 gram al een perfekt gerecht voor vier of vijf personen maakt. Vijf gram is al genoeg voor een mooie tagliatelle!" De voorzitter is een nieuwe koers gaan varen. De leden krijgen een culinaire opleiding, zodat ze hun publiek beter kunnen informeren. Want: "Voor een velouté of farce is de Rolls-Royce van de Périgord niet nodig. Daar kan je beter goedkopere truffelsoorten voor gebruiken. Maar wie een truffel zoekt om zijn toast te beleggen, zijn boter wil verrijken of een tranche foie gras wil nemen..."
In Saint-Pompon is overigens alles rustig. De buren hebben ons lieflijke straatje versierd met de altijd groene takken van de jeneverbes, waarin ze blinkende kleurige strikken hebben geknoopt. Er is dus weer een trouwerij op komst. Die dat er hier zo heel veel trouwers zijn, ons kerkje is het ultieme decor dat velen in gedachten hebben. Eén voor een komen de buren bij ons langs en ook wijnboer Christian klopt aan de deur. Hij komt ons een magnum brengen van zijn laatste oogst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten