maandag 24 juni 2013

Met de sloop van Château Norbert beginnen?


Vanochtend kwam een toerist voorbij wandelen. Hij was geïnteresseerd in wat ik aan het doen was en ik liet hem Château Norbert zien. De man bleek een Franse architect te zijn die zich bezighoudt met monumenten. Hij zei iets waar ik nog nooit eerder aan had gedacht. Zou ons huis in 2013 volledig opnieuw worden gebouwd met precies dezelfde materialen, dan zou ik (zonder de grond) rekening moeten houden met een kostprijs van tussen 4,4 en 4,8 miljoen euro! Alleen al de natuurstenen kosten tegenwoordig een vermogen. Dan nog niet te spreken over de vele eiken balken in de plafonds en aan de dakconstructie. Waarom maakten de mensen dan vroeger dit soort bouwwerken? Ze hadden tijd in overvloed. De bouw van een huis zoals het onze mocht vlot dertig jaar duren, daar had niemand problemen mee. Alle bouwmaterialen werden uit de natuur aangesleept, met een handkar of eventueel met een ezel. De vakmensen van toen hadden tientallen knechten ter beschikking, van krullenjongen tot meesterknecht. De meesten kregen als loon uitsluitend een dagelijkse portie soep, in tijden van honger maalt men niet om cao's. Ze maakten rond de bouw enorme construkties om de stenen naar boven te krijgen. De benedenverdieping werd meestal tijdelijk met zand gevuld.
Om een voorbeeldje te geven, nam de man alleen de raamluiken, 46 in getal. Handwerk, 30 mm massief eiken, handgesmeed beslag, daar zou je in 2013 al een halve ton voor moeten neertellen.
Tsja, dan voel ik me ineens een dikke vette milionair. "Als je rijk wil worden", zei de architect, "dan sloop je het huis en verkoop je de materialen. Er is vraag genoeg naar." Ga ik morgen met de sloop beginnen?

Deze dag heb ik me "vermaakt" met behangen van de winterkamer. Het is een priegelwerkje waarvoor ik niet echt geschapen ben, maar kom, het hoort erbij. Tijdens het behangen valt pas echt op hoe dik de muren zijn.

1 opmerking: