maandag 11 juni 2012

Parijs' poldergups

De arrogantie waarmee de Fransozen in het leven staan, is spreekwoordelijk. Een mooi voorbeeld daarvan zien we op de radiozender van de péages. Deze 107.7 is een zender die vooral verkeersinformatie geeft en dat is geen luxe voor mensen die nog duizend kilometer voor de boeg hebben. In de zomerperiode zijn de wegen gevuld met buitenlanders, maar denk nu niet dat de Fransen daaraan denken. Nee, de informatie wordt (bijna) uitsluitend in het Frans gegeven. In zeer rad Frans; in Parijs' Frans. Ze gaan er automatisch dat de hele wereld die taal tot in de puntjes beheerst. Zo niet, dan heb je pech gehad. Die arrogantie geldt voor àlle niveau's. Kampioenen zijn de Parijzenaars, want zoals de Fransen buitenlanders minderwaardig vinden, zo vinden ze in Parijs de rest van Frankrijk minderwaardig. Het woord "province" wordt door hen dan ook zeer minachtend uitgesproken. Tegenwoordig heeft dat "provincuhh". Met de nadruk op de i.
Vroeger werd er in Parijs Parijs' gesproken en in Lyon Lyons. Dat was een logische gang van zaken, doch is anno 2012 allemaal veranderd. Waar je ook bent, in de grootste stad tot in het diepste platteland, vrijwel iedereen spreekt voortaan Parijs'. Dat hebben ze allemaal van de televisie geleerd. Het begon een jaar of tien geleden heel voorzichtig met "bonjour-uhhh", tegenwoordig zijn hele gesprekken zo. "comment allez-vous-uhhh", zegt de een. "Très bien-uhhh", antwoordt de ander. Tegen mij zggen ze "Norbèruhhh". Is dat Parijs'? Welnee, de tv heeft er dat van gemaakt. Denk niet dat u met uw middelbare-school-Frans nog ver zult geraken, nee, u moet dringend Parijs' gaan leren.
Ach, eigenlijk is dat in Nederland precies hetzelfde. Daar wordt ook nog maar één taal gesproken, namelijk het poldergups. Mijn kleindochtertjes zijn echte Brabanders, ze wonen in Den Bosch. Ze zeggen niet "Ja hoor", maar "Ja hooj". Dat hebben ze van de tv geleerd.
En zo verloedert de wereld met rasse schreden. Als het aan Europa ligt, kan het niet snel genoeg gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten