zaterdag 12 juli 2014

Stopcontact uit het stenen tijdperk


Er waren in en rond château norbert nog allerlei klusjes te klaren, die werden de afgelopen week gedaan. Binnen werkte ik de traphal af, niet spectaculair om te zien maar het vervelende klusje moest nu eenmaal worden geklaard. Enkele muren moet ik nog opnieuw bezetten, maar dat is eerder iets voor de winter.
De verwarmingsketel is al van respectabele leeftijd, hij dateert van rond 1980. Dat wil zeggen dat zich probleempjes voordoen en het ding royaal met energie omspringt. Het meest logisch is om deze kolos te vervangen door een HR ketel, maar daar is het nu geen goed moment voor, zegt de loodgieter. Hij verwacht volgend jaar een nieuwe subsidieregeling en die kunnen we beter afwachten. Nu was ook de warmwatervoorziening afkomstig van de oude ketel, je zag het niveau van de ondergrondse gastank dalen na elke douche. Wat we nu voorlopig hebben gedaan, is een elektrische boiler installeren. Zo kan de gastank tijdens een groot gedeelte van het jaar dicht blijven.

De grootste klus die nog moest worden geklaard, betrof de grondwerken. Ons terrein, deels bestaande uit een oude walnotenboomgaard, was vrij heuvelachtig en niet geschikt om als recreatieve tuin te dienen. De grondwerkers van Saint Pompon, vader, zoon en oom van de familie Laplanche rukte groot materieel aan om een groot stuk grond te nivelleren. Dat had letterlijk heel wat voeten in de aarde, er moest tot 3 meter diep worden gegraven. Al met al werden zo'n 60 camions met aarde afgevoerd.


Het resultaat mag er zijn. We hebben voortaan een enorme zonneweide, hoewel die in oktober nog moet worden ingezaaid. Hierin komt straks het zwembad te liggen. Nu de dappere mannen er toch waren, heb ik maar meteen de parking laten vergroten, er is immers meer dan voldoende oppervlak beschikbaar. De familie Laplanche is weer vertrokken, Carine en ik voelen ons heel goed bij het totale resultaat.
Vanzelfsprekend ben ik bij graafwerkzaamheden zeer attent, want Saint Pompon wordt al meer dan tienduizend jaar bewoond en zelfs door Neanderthalers. Zouden er bij het graven sporen te vinden zijn? Jawel! Ik vond nota bene een stopcontact uit het stenen tijdperk, zo'n ding dat je bij de Flintstones aan de muur ziet. Conclusie is wel dat men destijds zeer onvoorzichtig was, het stopcontact beschikt niet over randaarding.Geen opmerkingen:

Een reactie posten