donderdag 28 maart 2013

Gespleten persoonlijkheid

Tot twee weken geleden was het leven enige tijd vrij simpel. Ik zat aan mijn bureau teksten te schrijven, de cijfers van de boekhouder door te nemen of bij bezoek mijn cafeetje open te doen. Nu ik bijna veertien dagen in Saint-Pompon ben, herinnert weinig daar nog aan, mijn leven is weer totaal veranderd. Zie mijn handen, zijn die van een kantoorpik of andere schrijver? Ze hebben al gebloed als een rund, ik heb de achterkant van het bot al kunnen zien. Als schrijver zou je de ambulance bellen, als werkmans lik je er zo lang aan tot je bek rood is. Er is bovendien uitslag aan mijn handen door het dagenlang oeverloos losweken van behang. Mijn nagels laat ik groeien want dan zijn ze handig als schroevendraaier.


Inderdaad lijkt mijn vorige leven héél ver weg en voel ik me mijn hele leven bouwvakker geweest. Straks, over een dikke week, vertrek ik weer naar het noorden. Dan zal van mij weer gevraagd worden wat ik altijd deed. Ik voel dat het, naar gelang de jaren verstrijken, steeds moeilijker wordt om telkens de ultieme switch te maken. In mijn hart wil ik niet twee personen zijn maar één. En welke dan? Als ik heel eerlijk ben, past de pet van bouwvakker mij het best. Liever trek ik 's ochtends mijn bleu aan dan een ruitjeshemd en zit ik liever op een steiger dan achter een bureau. Had ik maar een vak moeten leren. Zucht.

Enfin, nu iets positievers. De keuken is nu zelfs zover dat de cuisinière ofwel het fornuis mag komen, zelfs de gasaansluiting is voortaan paraat.


En als je in zo'n nog niet ingerichte keuken een bloemetje zet, ook al is het maar namaak van de Gifi, dan zie je al een beetje beter hoe het ooit zal worden.
Nog ander goed nieuws komt van het thuisfront. Onze lay-out mannen hebben gigantisch hun best gedaan. Vandaag ontving ik van Geert de PDF's van àlle hoofdstukken van het standaardwerk KALF en kreeg ik van Wouter de PDF's van àlle hoofdstukken van GROETEN UIT DE PERIGORD. Bovendien zijn de nieuwe (lente) uitgaves van onze magazines Culinaire Saisonnier en Pâtisserie&Desserts sinds vandaag digitaal beschikbaar via www.MagZine.nu Daar ga ik me vanavond gezellig mee vermaken. Het zijn de resultaten van meerdere jaren harde werken waarbij geen zee te hoog ging. Als ik naar die PDF's kijk, wil ik opeens geen bouwvakker meer zijn maar schrijver. U ziet, ik heb een bijzonder gespleten persoonlijkheid...

1 opmerking:

  1. Zelf vind ik het uiterst boeiend dat men er twee ikken kan op nahouden. De werkman die 's avonds een roman neerpent of de schrijver die na de werkuren de geest laat verpozen door wat op de akker te werken. Zelf vind ik dat heel verzoenbaar. Geen probleem mee. Koester die twee persoonlijkheden maar. Misschien houden ze elkaar wel mooi in evenwicht.

    BeantwoordenVerwijderen