zondag 27 februari 2011

De sterren van de Périgord (5)

L'ESSENTIEL, Périgueux


In de schaduw van de imposante kathedraal komen we Eric en Magali Vidal tegen, twee mensen die elkaar in de keuken leerden kennen. Ze zijn volmaakt gelukkig.



"Het fornuis is vandaag defect", zegt de 39-jarige Eric wanneer we ons op het afgesproken tijdstip in Périgueux melden. We weten dat hij liegt, hij wil ons liever bestaande foto's geven dan op zijn vrije dag in de keuken te gaan staan. Normaal zouden we meteen omdraaien, maar kom, deze mensen lijken zo symphatiek. Bovendien straft hij zichzelf, want hij kan zich nu niet voor de volle honderd procent presenteren. Niemand maakt immers de foto's die ik maak.
Zoals heel veel koks in de Périgord wisselde Eric tweemaal per jaar van keuken, in de zomer in Le Centenaire, in de winter in de sneeuw van Courchevelle. Tijdens de acht jaar Centenaire viel zijn oog op Magali die er als collega in de keuken stond. De twee besloten om een eigen restaurant te gaan zoeken en dat vonden ze in de oude binnenstad van Périgueux. Ze openden in 2005 en hoefden geen investeringen te doen, alles was aanwezig. Het is een charmant klein eethuis met een mooie binnentuin, van waaruit je de monumentale toren van de kathedraal ziet. Waar in de Périgord de meeste restaurants in de winter op slot gaan, kan L'Essentiel dankzij het stadse en zakelijke publiek het gehele jaar open blijven, zeker nu er een ster kwam. Het echtpaar beperkt zich tot tweemaal 25 couverts per dag en wil het bewust klein maar fijn houden. Magali heeft haar koksjas aan de kapstok gehangen en is nu gastvrouw, samen met Eric's zus en een leerling. In de keuken heeft Eric een afwashulp die ook in de mise en place helpt, een pâtissier en een leerling. Ze hebben vijf weken vakantie plus zondag en maandag vrij. Dat past in de filosofie van het echtpaar: samen gelukkig zijn. Het kleine overzichtelijke restaurantje geeft de mogelijkheid om ook voldoende aandacht aan hun dochtertje te geven. Gelijk hebben ze! De klanten zijn trouw en tweemaal daags zit het helemaal vol. Sinds de ster dient al twee tot drie weken op voorhand te worden gereserveerd. Niet iedereen heeft daar altijd begrip voor en dan bedoelen we de toeristen die met het rode bijbeltje in de hand zonder reservatie binnenkomen. Logisch dat het er druk is, want een 3 gangen lunchmenu kost slechts 25 euro, het topmenu inclusief aangepaste wijnen slechts 71 euro. In de winter moeten we nog eens terugkomen, zegt de chef, want dan wordt de lièvre royal geserveerd. Verder is deze keuken zoals de naam het al zegt: essentieel. De chef houdt niet van te veel theater op het bord.


L'Essentiel, 8 rue de la Clarté, Périgueux
tel. 0033 5 53 35 15 15

Geen opmerkingen:

Een reactie posten