zondag 27 februari 2011

De sterren van de Périgord (3)

LE MOULIN DU ROC, Brantôme
Zijn moeder kookte destijds twee sterren en dat was in de zestiger jaren uniek. Het succes dat dit restaurant in vervlogen tijden had, is overal te zien. Alle winst werd namelijk geïnvesteerd. De hoeveelheid schilderijen, zilver en antiek doet aan een museum denken, de wijnkelder is vermoedelijk de duurste en meest complete van Frankrijk.
 

De ouders van chef Alain kochten de ruïnes van oude watermolen aan de schilderachtige Dronne in 1965 en maakten er een hotel-restaurant van. Moeder Solange stond aan het fornuis en kookte twee macarons. Alain werd in de keuken geboren en ging op zijn veertiende bij moeder in de leer, hij heeft nooit in andere keukens gewerkt. In 1996 namen hij en zijn Maryse het bedrijf over. Maryse is gastvrouw en heeft nooit een vakopleiding gevolgd. "Dat hoeft ook niet, als je gelukkig bent en je job graag doet, gaat alles vanzelf." Restaurant en hotel zijn geopend van half mei tot half oktober, buiten het seizoen zijn de twee in Buenos Aires te vinden, waar ze eveneens een restaurant runnen. De chef wil geen kopie zijn van anderen, hij wil zijn eigen ding doen. "Geef mensen te eten", zegt hij, "geen amuses." Of een ander statement: "Het behouden van klassiekers is een vorm van modernisme". Alain Gardillou wil geen koksjas dragen: "In een broek en een shirt kan ik gewoon rondlopen zonder dat men mij als chef herkent." De gasten zijn voornamelijk trouwe toeristen en Parijzenaars op zoek naar rust. Ik moet zeggen dat ik niet erg onder de indruk was van deze keuken, wèl van de wijnkelder met zijn 900 referenties. Ik vroeg of er toevallig ook een Petrus 1953 was, Maryse kwam er even later voorzichtig mee te voorschijn...

Le Moulin du RocChampagnac-de-Bélair (Brantôme)
tel. 0033 5 53 02 86 00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten