maandag 5 juli 2010

Ons huis


Hier een foto van ons huis in Saint-Pompon. Het is eigenlijk een bizar huis, want het heeft in de voorgevel twee trappen. Via gesprekken met oud mensen en constateringen/opgravingen probeer ik de geschiedenis te reconstrueren.
De benedenverdieping stamt uit de 14e eeuw. Hier werden vroeger schapen gestald en kippen gehouden. Ook delen van het woonhuis op de 1e verdieping (vrijwel alle huizen hier hebben hun woonruimte op de 1e etage) zijn 14e eeuws. Heel vroeger moet het een boerenhuis zijn geweest, wel van een bemiddelde boer, want de woonruimte is oorspronkelijk voorzien van drie schoorstenen en dat is de factor waarmee je de mate van rijkdom kon zien (energie is altijd duur geweest).
In de loop der tijd zijn er diverse verbouwingen geweest. Rond het jaar 1890 kwam hier een verzekeringsmakelaar te wonen. Die bouwde er zijn kantoor in en gaf de gevel een voor die tijd deftig uiterlijk. Direct na de tweede wereldoorlog werd er een naaiatelier gevestigd, links van het huis. Daar was oorspronkelijk een klein koetshuisje van de baron die op kasteel Mespoulet woonde. Hij gebruikte het koetshuisje één keer per week, om naar de kerk te gaan. Op dat koetshuisje werd een etage gebouwd om het naaiatelier onderdak te geven. Opdat de naaisters niet het woonhuis zouden passeren, werd een tweede trap gebouwd. Dat is een lelijk ding van massieve beton. Het doet tegenwoordig uitsluitend dienst als ondergrond voor een groen ei. De oude trap daarentegen is een juweeltje. Hoeveel voetstappen zouden er in de loop van meer dan vijfhonderd jaar zijn geweest? De natuurstenen treden zijn in elk geval flink versleten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten