donderdag 8 juli 2010

Het klimaat en de paddestoelen


Verandert het klimaat werkelijk? Hier in Saint-Pompon lijkt dat dit jaar van wel. Dat begon deze winter met een pak sneeuw, zeer uitzonderlijk voor hier. De ouderen moesten zelfs terugdenken aan het bizarre jaar 1956. Dat jaar had immense gevolgen voor het Franse platteland. Vrijwel alle olijfbomen van het land gingen dood, veel wijngaarden sneuvelden en op rivieren als de Garonne, de Dordogne, ja zelfs de Rhône kon je lopen.
Ons beekje de Mandalou staat vanaf het late voorjaar meestal droog. Alleen na een enorme onweersbui kan het water gaan stromen, maar dat is altijd van korte duur. Ik verwonderde me er al over dat er dit jaar in juni nog veel water stroomde. Sterker nog, nu in juli is het water nog niet verdwenen.
En dan de derde factor: paddestoelen. Normaliter worden er in de maand mei veel googst, dit jaar nul. Wat zelfs de dorpsoudsten niet begrijpen, is dat er nu in juli nog steeds cèpes (eekhoorntjesbrood) en girolles zijn. Buurman Frédéric plukte er de laatste dagen dermate veel dat hij een vol kistje aan ons gaf. Voor de vele toeristen in de regio is dat goed nieuws. Want elk eethuis heeft nog steeds de omelette met verse cèpes op de kaart, een regelrechte lekkernij...

2 opmerkingen: