vrijdag 7 december 2012

Zwijnerij


In heel Frankrijk is de zwijnenpopulatie explosief gegroeid. Van "les bêtes noires" zoals de Fransen zeggen, zijn er op dit moment al 2 miljoen en hun aantal blijft maar groeien. Je vindt ze niet alleen in de bossen, in de buitenwijken van sommige steden zijn ze al een normale verschijning geworden. Brutaal vreten ze de moestuintjes kaal. Er zijn meerdere redenen voor de enorme aantallen. Overal in het land is maïs aangeplant en dat vinden de zwijnen het lekkerste van alles. Ongestoord gaan ze hun gang in de maïsvelden. Ze zijn intelligent genoeg om de buitenste maïs van een veld te laten staan, zodoende vallen ze niet op. De dieren hoeven geen enkele moeite meer te doen voor een goede maaltijd, dus houden ze voldoende tijd over voor hun paringsrituelen. Ook de warme lentes van de laatste jaren zitten er voor iets tussen, de vrouwtjes zijn vruchtbaarder dan ooit. Daarnaast worden steeds meer gebieden afgesloten als partikulier bezit, iets waar de zwijnenfamilies wel van houden. De dappere Franse jagers doen hun uiterste best en schieten er een half miljoen per jaar af. Dat is nog altijd een véél kleiner aantal dan er jaarlijks geboren worden. Geschat wordt dat de populatie binnen 3 tot 4 jaar weer zal zijn verdubbeld!

Het grote probleem is niet de schade die ze aanrichten, hoewel dat voor individuele boeren dramatisch kan zijn. Het allergrootste probleem is de verkeersveiligheid. Van de 40.000 verkeersongelukken die in Frankrijk gebeuren, wordt 60% veroorzaakt door overstekend wild. Geloof me, wanneer u tegen een volwassen zwijn rijdt, is dat ernstiger dan tegen een betonnen muur. Vandaar dat we op de weggetjes rond Saint-Pompon altijd goed oppassen en nooit hard rijden. Vooral in de ochtend- en avondschemer is het gevaarlijk op de weg. Niet alleen om de zwijnen, ook om de reeën.

 

1 opmerking:

  1. Straf beeld - dat van die Everzwijnen langs een drukke weg! Zijn ze al met zo veel dat ze gewoon worden aan de menselijke drukte!

    BeantwoordenVerwijderen