dinsdag 5 oktober 2010

Plukkersmaaltijd (1)

In Saint-Pompon is de maaltijd die de druivenplukkers krijgen aangeboden, altijd rijkelijk. Ditmaal begon het met de tourain, de knoflook/uiensoep op basis van een gastrique en waarin véél brood is gestopt. De soep wordt besloten met de chabrol, hetgeen wil zeggen dat het laatste bodempje soep met rode wijn wordt vermengd. Dit geeft lichaamswarmte terwijl het bord weer proper is voor de volgende gang. Het eerste tussengerecht was een half meloentje met pineau. Dit drankje wordt plaatselijk gemaakt van rode wijn die met alcohol versterkt is en een beetje op port lijkt. Het tweede tussengerecht was legendarisch van smaak: de pot au feu. Hier is dit een koud zuur runderstoofgerecht. Vergelijk het een klein beetje met onze varkenskopbereiding. Het hoofdgerecht dan. Lekker kluiven aan een confit, de in eendenvet gekonfijte eendepoot. De begeleiding bestond uit versgeplukte bonen van het type Soissons. De magen waren nog niet helemaal gevuld, dus kwam er taart op tafel. En voor de liefhebbers ging wijnboer Christian met een pot pruimen rond. Let wel, het waren pruimen die zo'n twintig jaar op alcohol hadden gelegen. Vanzelfsprekend werd de hele maaltijd overgoten met véél wijn en pastis.


Hier een groot aantal foto's opdat u de sfeer kunt proeven.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten