woensdag 13 oktober 2010

Méér recepten met kastanje


Vele mensen vragen me om méér recepten met kastanje. In het Zuid-Franse binnenland, waar de kastanje eeuwenlang volksvoedsel nummer één was, zijn ze à volonté te vinden. Welke buurvrouw ik ook spreek, allemaal kennen ze er meerdere. Hier volgen er een paar.

Beignets van kastanje

Benodigd voor 4 personen: 200 gram crème van kastanje of crème de marrons, 30 gram boter, 60 gram bloem, 2 eieren, 7 gram basterdsuiker, mespuntje zout.

De boter wordt met het zout aan de kook gebracht. Zodra de boter gesmolten is, wordt er de bloem bijgedaan. De pan blijft op het vuurtje terwijl de massa met een houten lepel goed wordt doorgeroerd. Tegen de tijd dat het deeg aan de pan dreigt te gaan plakken, wordt het eventueel nog aanwezige water afgegoten. Haal het deeg van het vuur en meng er het eerste ei goed door. Vervolgens het tweede ei. Het moet een mooi smeuïge massa worden. Hier wordt voorzichtig de kastanjepuree doorgemengd. Maak er bolletjes van en frituur deze in olie (160°C).

Marron-Orange

De Fransen hebben al lang geleden ontdekt dat de smaken van kastanje en sinaasappel mooi bij elkaar passen. De cake is daar een ideale drager voor.

Benodigd: 250 gram crème van kastanje, 100 gram bloem, 50 gram kastanjemeel, 100 gram boter, 2 eieren, zakje gist, potje yoghurt, fleur d'oranger (vloeibaar natuurlijk aroma van sinaasbloesem), 100 gram fijne geconfijte sinaasappelschil.

Laat de boter kleuren, voeg de crème toe en spatel goed door. Sla de eieren tot een luchtige struif en breng in de massa. Maak een mengsel van de beide meelsoorten en de gist en voeg samen met het aroma toe. Meng voorzichtig maar goed door en vul hiermee een platte bakvorm of verdeel over kleine cakevormpjes. Bestrooi met de geconfijte zestes en bak goudgeel af.

Lekkere pannekoeken

Wanneer je gelijke delen kastanjemeel en bloem mengt, heb je een ideale basis voor een lekkere crèpe.

Benodigd: 150 gram kastanjemeel, 150 gram bloem, 5 eieren, 1/2 liter volle melk, mespuntje zout.

Meng de beide meelsoorten met elkaar en voeg een beetje melk toe, gevolgd door de eieren en het zout. Breng daarna de rest van de melk etappegewijs in. Laat het beslag een uurtje op kamertemperatuur rusten en bak er op klassieke wijze pannekoeken mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten