dinsdag 4 maart 2014

Een eigen tuin bij je vakantiehuis?

Met of zonder tuin, iedereen die een vakantiehuis koopt, moet die keuze maken. Wel degelijk een tuin! zult u meteen zeggen. Want wat is er mooier dan in het zonnetje te luieren, omgeven door een prachtig aangelegde natuur. Maar vergeet de haken en ogen dan niet.
Ik heb beide versies meegemaakt, zonder en met. Ons allereerste Franse huisje had een tuin van 900 m², ik had (in de winter, in het hoge noorden) al snel op papier staan hoe ik daar een dromerig wereldje van zou gaan maken. Toen we er de volgende keer waren, bleek er een volledig nest slangen zich in een electriciteitskast te hebben genesteld. Het krioelde als paling. Carine slaakte een gil, rende hard weg en verzekerde me dat ze hier nooit meer terug zou komen. Hetgeen ook inderdaad geschiedde, ze is er nooit terug geweest. De tweede ervaring met een eigen tuin had ik vele jaren later, toen ik in Saint-Pompon de oude dorpssmederij had gekocht en opgeknapt. Vol goede moed legde ik een mooie grasmat aan die ik op rollen had gekocht. Voor het onderhoud zou Frédéric zorgen, daartoe had ik een mooie gele grasmaaier aangeschaft. In de zomer zou hij wekelijks maaien, buiten het groeiseizoen wat minder. Toen we drie maanden later terugkeerden, stond het gras een meter hoog en was het overwoekerd door munt. De uitleg van de Franse tuinman was simpel: nieuw gras mag je nog niet maaien. Ik ben toen twee dagen aan het ploeteren geweest met een ouderwetse handzeis om er nog iets van te maken, het gras was eigenlijk al verpest. F beloofde beterschap. Toen we de volgende keer arriveerden, zagen we van het zelfde laken een pak. Wederom had F zijn uitleg: in de late herfst en winter mag je niet maaien. Maar toen we het volgende voorjaar weer naar Saint-Pompon gingen, brak mijn klomp helemaal. Je kon zien dat het gras die ochtend nog gemaaid was, voor de eerste keer sinds lange tijd. Want dat doen de Fransozen, ze maken keurige afspraken met je en beloven op hun kinderzieltje dat ze de afspraken keurig zullen nakomen. Forget it, ze zijn alleen maar uit op je geld. En als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld omdat je niet meer wenst te betalen, doen ze het met de Franse slag om twee minuten voor twaalf.
Als u op uw vakantiebestemming een huis met een tuin hebt, houd er dan rekening mee dat u in uw vakanties altijd hard zult moeten ploeteren. Telkens wanneer u arriveert, treft u een volkomen chaos aan waarin u geen vakantie wilt houden. De tuinmannen waarmee u prachtige afspraken maakte, komen niet opdagen. Zoals ook de loodgieter, electricien of timmerman niet komt opdagen. U gaat dus zelf aan de slag. Zoals diverse bezitters van een tweede huis die ik rond me heen zie. Ik vind mijn vakantietijd te kostbaar daarvoor. Vandaar dat ik me zeer happy voelde met uitsluitend een terrasje op de eerste verdieping, waarbij ik de tecnicolour toeristen en gelukkige bruidspaartjes in het oog kan houden. Dat ik nu een huis met heel veel grond heb gekocht, is omdat we ons straks definitief in Saint-Pompon willen vestigen. Dan is een tuin een goed idee, ik heb dan toch tijd genoeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten