woensdag 23 oktober 2013

Tarte aux Noix du Périgord


 
In Saint-Pompon begint het op 23 oktober langzaam herfst te worden. De été indien geeft nog steeds fantastische warme dagen, de natuur volgt haar eigen tempo. De noten zijn rijp en dat wil zeggen dat ze geraapt moeten worden. We hebben 10 oude notenbomen en die geven een behoorlijke opbrengst. Maar hoe raap je de noten in het lange gras? Ik ben momenteel in België en heb geen tijd, gelukkig houdt onze trouwe Frédéric alles in de gaten. Hij maaide het gras en ging noten verzamelen. Die zijn voor Herbert bestemd, want die reist binnenkort naar Saint-Pompon af voor een korte vakantie. Hij gaat er notentaart van maken, zegt hij. Dat is een echte Périgord klassieker.


Tarte aux Noix du Périgord (8 personen)

Voor de pâte: 150 g koude boter, 200 g bloem, 50 g basterdsuiker, 30 g fijngemalen noten, 1 ei.

Kneed de bloem en de boter stevig met de hand mooi egaal. Voeg de suiker, het notenpoeder en het geklopte ei toe en kneed tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in twee bollen, de ene groter dan de andere, en leg 10 minuten in de koelkast. Breng intussen de oven op 190°C.

Voor de vulling: 175 g suiker, 1/2 vanillepeul, 1 eetlepel crème fraîche, 3 eieren, 140 g fijngehakte noten.

Los de suiker op in 100 ml heet water en zet op een zacht vuurtje tot een siroop ontstaat. Laat deze lichtjes carameliseren. Haal van het vuur en klop er met een garde de crème fraîche door. Mocht de siroop willen stollen, sla dan nogmaals flink door. Laat de massa 10 minuten afkoelen. Sla er de losgeklopte eieren door, maar reserveer een beetje eigeel om de de taart straks te laten glanzen. Voeg vervolgens de gehakte noten en het schraapsel van de vanillepeul toe.

Bekleed met de grootste van de twee deegstukken een ronde bakvorm van 20 cm doorsnee en leg er de vulling in. Maak van het tweede deeg een deksel dat erop past en strijk in met het gereserveerde eigeel. Bak de taart in 30 minuten af en laat hem afkoelen alvorens uit de vorm te halen. Uiteraard kan de taart vóór het bakken nog worden gegarneerd met noten.

De Périgourdins eten deze taart koud en laten hem vergezellen door slagroom of vanilleijs.



2 opmerkingen:

  1. Heerlijk! Altijd even een stuk eten als we in de Dordogne zijn. Lekker vers van de bakker.
    Zelf maken? Nooit gedaan. Toch eens proberen met jouw mooie recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het zelf gemaakt en vind het nog lekkerder als wat ik in de dordogne hebt gegeten. Een herrlijk recept. Ik heb nu nog walnoten liggen uit de dordogne, een paar weken geleden meegenomen en ga weer een heerlijke tasrt bakken.

    BeantwoordenVerwijderen