dinsdag 3 augustus 2010

De weg naar Saint-Pompon

Vanuit Antwerpen is het 900 kilometer, voornamelijk snelweg. Via Brussel of via Lille is dezelfde afstand. Parijs, Orléans, Vierzon, Limoges, Brive, afslag Souillac. Dan is het nog drie kwartier over binnenwegen, maar gelukkig in een adembenemend landschap.
Nathalie mailde me dat ze er twee dagen over wil doen, zo veel mogelijk zonder snelwegen. Je kunt dan het beste de Parijse regio vermijden. Zondag reed ik via binnenwegen (lekker in de cabrio) de omgekeerde weg, naar het noorden dus. Vandaar dat ik de volgende route kan adviseren, te beginnen in Noord-Frankrijk: Soissons, Château-Thierry, Provins, Montargis, Gien, Vierzon. Verder pal zuid. Van Vierzon naar Limoges neem je het beste de (tolvrije nieuwe) snelweg om honderden kilometers oninteressant gebied snel te kunnen doorkruisen. Ten noorden van Limoges wordt het landschap plotseling weer interessant. Van Limoges binnendoor naar Sarlat is een mooie weg. Wil je slapen onderweg? Tegenwoordig kan dat zéér goedkoop in een "Formule 1". Volledig automatisch, geen hotelpersoneel, na betalen met je card komt er een kamersleutel uit de automaat. Van de sumiere accomodatie wordt je echter niet vrolijk, eerder depri. Een zeer redelijk geprijsd alternatief is "Logis de France" (logo groengeel openhaardje), een uigebreide keten van familiehotelletjes. Die met 2 sterren (**NN) zijn meestal goedkoop en comfortabel tegelijk en hebben vaak een goede middenklasse-keuken. Er zijn er in Frankrijk duizenden van.
Wanneer Nathalie met de kinderen (mijn kleinkinderen) in Pompon arriveert, zal ik er helaas waarschijnlijk niet zijn, het is hard werken geblazen in de uitgeverij.

De reis kun je tegenwoordig ook anders maken en razendsnel. Enkele low budget maatschappijen vliegen op Bergerac, voor 28 euro ben je binnen anderhalf uur in de Périgord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten