maandag 13 april 2015

Stenen zoeken

We hadden een mooie oude kachel op de kop getikt, model Colonial van Godin, dezelfde als in onze winterkamer maar dan een maatje kleiner. Ideaal om in het gastenverblijf te plaatsen. De afschuwelijk betegelde haardpartij hadden we een vorige keer al aangevallen: tegels wegkappen, bezetting wegkappen, voegen uitkrabben en opnieuw voegen. Wat er nu nog overbleef was de vloer van de haard, veel te klein voor de kachel. Dus moest ik een nieuwe haardvloer aanleggen, uiteraard op de middeleeuwse manier.


Carine en ik maakten een ritje rond het dorp om de juiste stenen te zoeken. Die vind je meestal op klandestiene stortplaatsjes. En ja hoor, in de buurt van Campagnac vonden we zo'n illegale déchetterie volop bruikbare stenen. De Avalanche werd volgeladen.Thuisgekomen ging ik meteen aan het werk. Eerst een fundering storten met kippengaas en specie. Daarna passen en meten, de stenen zijn immers verre van vierkant. Toen de stenen plus de metalen vloerplaat na een uurtje of zes ploeteren goed lagen, moest het spel eerst een paar dagen drogen. Vervolgens moest de nieuwe vloer worden gevoegd. Ik gebruik het recept van de Franse monumentenzorg: 18 delen rood okerzand uit Saint-Pompon, 8 delen kalk tradifargue en 4 delen witte cement. Na enkele uurtjes aandrogen begint het zwaardere werk. De voegen moeten eerst geborsteld met een staalborstel, dan met een harde nylon borstel, dan met een zachtere. Je wilt namelijk geen strepen in de voegen. Na verloop van tijd ontstond er warempel een puik vloertje.


Wat deed Carine intussen? Die zaaide gras. Vader en zoon Laplanche hadden namelijk een stuk grond omgeploegd en geëgd, er moest graszaad (kwaliteit Rustique) worden gestrooid voordat de mannen met de wals kwamen. U ziet de zaaivrouw als een stipje aan de horizon.


Gebeurde er vorige week nog meer? Het bubbelbad en de stoomdouche zouden donderdag arriveren (hetgeen gebeurde) en er was in de badkamer van het gastenverblijf nog héél veel werk te doen. Gipsplafond aanleggen, muren bezetten, behangen, betegelen... Dat alles werd net op tijd in gereedheid gebracht. De komende tijd krijgt de badkamer nog een parketvloer en daarna kan alles proper worden geïnstalleerd. De watervoorzieningen liggen klaar en ik heb overal (op de juiste plekken?) electriciteit aangelegd.

Alles wat ik tot nu toe noemde, deden we met z'n tweetjes. Alsof dat al niet genoeg was, kregen we héél veel aanloop, minstens een man of dertig. Belgen, Nederlanders, Fransen, we laten altijd graag even het werk liggen om het glas te heffen...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten