zondag 29 maart 2015

Red de Zoetwaterbotel

Zoals u weet ben ik benoemd tot EU ambassadeur voor een periode van drie jaren binnen het project Red de Carreteras de Andaluciá, in het Nederlands: Red de Zoetwaterbotel. Deze benoeming is voor mij dermate aangrijpend dat ik ervoor een aparte blog heb opgericht. Deze is vanaf nu in de lucht. Neem aub even een kijkje op zoetwaterbotel.blogspot.com zoetwaterbotel.blogspot.com
Alvast bedankt!

zondag 15 maart 2015

HUIS TE KOOP (1)

Het betreft een "maison de bourg", een huis dat in de loop der geschiedenis belangrijk moet zijn geweest. Dat is te zien aan de gevelbreedte van 15 meter en de aanwezigheid van maar liefst 4 vuurplaatsen. Het huis moet gebouwd zijn tijdens de Honderdjarige Oorlog (1337-1453), althans de benedenverdieping stamt uit die tijd. Eén van de muren is twee meter dik en zal deel hebben uitgemaakt van de verdedigingsmuur van het dorp. De stenen deurlijst beneden stamt zonder twijfel uit de 14e eeuw. In de loop der eeuwen is de benedenverdieping in stand gebleven.

In de 19e eeuw werd het huis aangepast aan zijn tijd. Er kwamen grote ramen op de 1e verdieping en geheel volgens de mode van toen kwam er een stenen dakkapel. Tevens werd inpandig een bureau gebouwd. We hebben een bijna onleesbaar gevelbord gevonden van een verzekeringsmaatschappij dus vermoeden we dat de verbouwingen werden uitgevoerd door een verzekeringsman. Aan het begin van de 20e eeuw werd er in het huis een naaiatelier gevestigd. Die activiteit speelde zich af boven het oorspronkelijke koetshuis. Dit koetshuis, zo weten oude mensen te vertellen, was vroeger eigendom van de baron die op château Mespoulet woonde. Hij gebruikte het koetshuis één keer per week, als hij naar de kerk ging. Voor het naaiatelier werd op het koetshuis een verdieping gebouwd. Voor het atelierpersoneel werd een smalle betonnen trap aangelegd, een afschuwelijk ding dat we hebben gesloopt om plaats te maken voor een eikenhouten balcon.

De eerste foto's laten zien hoe we het huis aantroffen. Het had lange tijd leeggestaan en was in erbarmelijke staat, een ruïne die door de burgemeester betiteld werd als "le coin noir de Saint-Pompon". Het dorp was maar wat blij dat een gekke buitenlander de moed had om het te gaan restaureren. Ook Bâtiments de France (monumentenzorg) was er blij mee, het huis ligt immers pal tegenover de 11e eeuwse verdedigingspoort die een staatsmonument is en veel bezoekers trekt.





Waar zullen we onze reis door het huis beginnen? Op de 1e verdieping. Alle mensen in de Périgord woonden vroeger op de 1e verdieping, de begane grond was voor het varken, de ezel en de kippen.
De 1e verdieping bestaat uit een living met open keuken, een bureau, een slaapkamer en een badkamer.
In de keuken hebben we zo veel mogelijk oude elementen behouden, zoals de schouw, de grote wasbak en de garde-manger. Deze laatste, boven de gootsteen, is een koelkast avant la lettre, in de buitenmuur gebouwd op de koelste plaats van het huis. In de schouw, voorzien van ingebouwde dampkap, verzwaarde electra en gasaansluiting, past een fornuis van 90 cm. Onder de gootsteen is een berging voor onderhoudsproducten, het piepkleine deurtje daarnaast herbergt een muurkluis. Voor warm water is er een aparte kleine boiler. Verder is in de keuken een keukenblok met daarin een vaatwasser, een koelkast, 2 bergkasten en 5 lades. Als culinair journalisten is het altijd onze droomkeuken geweest.





De living telt 2 grote vensters met een adembenemend uitzicht op de monumentale poort en de kerk. Verder zijn er een schouw en ingebouwde servieskast. Tot de inboedel behoort een hoekkast die honderd jaar geleden door de schrijnwerker van Saint-Pompon met de hand werd gemaakt, speciaal voor dit huis.





Het kantoortje heeft een groot en een klein raam en een schouw.


Morgen gaan we naar de rest van de 1e verdieping.


HUIS TE KOOP (2)

We vervolgen onze reis over de eerste etage en komen in het voormalige naaiatelier boven de garage. Hier zijn een ruime slaapkamer plus badkamer gevestigd, dit gehele gedeelte is voorzien van een prachtige oude kastanje vloer. In de badkamer zijn een douchecabine, wc, wastafel en muurkast gesitueerd. De wastafel hoort authentiek bij het huis en is uiteraard opgeknapt. Een deel van het plafond loopt schuin, hierin is een Velux raam geplaatst.




Vervolgens komen we in de slaapkamer. De raampartij is originele art deco. Een buitendeur geeft uit op een balconnetje. Verder is er in deze kamer een kleine berging aanwezig. Van de peperdure zware gordijnen die je overal op de eerste verdieping aantreft, hebben we ook een sprei en enkele bedkussens laten maken. Zoals overal in het huis zijn stopcontacten rijkelijk aanwezig.




We gaan terug naar de living waar een deur uitgeeft op een klein overloopje met de trap naar beneden.


Nog even het uitzicht vanuit de living op de dorpspoort en kerk. Het lijkt wel een plaatje van Anton Pieck. Vandaag dat ik besloot om dat uitzicht te gebruiken op de cover van mijn boek Groeten uit de Périgord.


Morgen de begane grond.

HUIS TE KOOP (3)


De begane grond, u ziet het rechtsonder op de tekening, heeft een muur van 2 meter dik, vermoedelijk is het een stuk van de dorpsomwalling geweest. De begane grond heeft een aparte buiteningang, echter moet je als lange mens wel even bukken want de mensen waren vroeger veel kleiner. Via de buitendeur kom je een klein halletje binnen, daar is ook de electriciteitskast. Rechtsaf door een ruitjesdeur kom je in de studio, althans zo noemen wij die omdat de ruimte bij ons diende als gastenappartement. Het is ook inderdaad een autonoom appartement met een eigen badkamer. Er komt niet al te veel daglicht binnen omdat het raam in de twee meter dikke muur zit. In de nis bij het raam is een muurkluis ingebouwd. Deze slaapkamer is lekker groot, er is naast een groot bed voldoende ruimte voor zitmeubeltjes.






De badkamer is zéér speciaal, het bubbelbad is romantisch ingebouwd in natuursteen. Ga hier samen bubbelen bij kaarslicht en je wilt niet meer uit bad. Verder is de badkamer voorzien van een toilet en lavabo.


Terug in de studio nemen we een andere deur en komen dan in een gang terecht. Linksaf is de trap naar boven, rechtsaf passeer je de wijnkelder en vervolgens de conservenkeuken. Het kleine deurtje links van de deur van de wijnkelder op de foto herbergt de gasfles voor de keuken boven.

De wijnkelder is een juweeltje en biedt plaats aan honderden flessen. Het klimaat is hier naast de dikke muren voor de wijn ideaal, te meer omdat er een kiezelvloer direkt in het zand ligt. Zomer en winter is het hier ongeveer 10 tot 13°C.

De keuken hebben we speciaal aangelegd om onze passie te bedrijven: confitures, eigen wijn en andere alcoholen maken, truffels, groenten en vruchten wecken, enz. Onder het werkblad is plaats voor wasmachine en wasdroger, dit volgens de regels met een eigen electrische groep. Aan de andere kant is het aanrecht met dubbele spoelbak, voorien van warm water.



Voor de rest van de benedenverdieping moeten we buitenom, naar de garage waar de baron vroeger zijn rijtuigje stalde. De garage heeft een dubbele deur (we hebben de oude laten zitten), bijna 3 meter breed en meer dan 2 meter hoog. Hier past zelfs mijn Amerikaan in. In de garage zijn ook twee grote boilers, voor elke badkamer één.


Morgen de laatste etappe, de buitenkant.

HUIS TE KOOP (slot)

Dit is dan het huis, althans een gedeelte ervan. Op de foto, genomen vanuit de dorpspoort, is de lelijke betonnen trap nog te zien die ik sloopte.


Het laatste wat vorig jaar nog gebeurde: de muren van het koetshuisje kregen een nieuwe bezetting, de oude was grauw en grijs.





Vanaf het terrasje

De treden zijn uitgesleten van de vele eeuwen

entree studio


Dan is het straatje nog de moeite waard. Vanaf het marktpleintje de brug over rechtdoor.


Het straatje heeft een overweldigende geschiedenis. Voor de oude Romeinen was dit de hoofdroute tussen Vesunna (Périgueux) en Divona (Cahors). Later werd het de pelgrimsroute naar Santiago
.


Het straatje is buiten de winter één bloemenpracht. Eerst komt de blauwe regen, dan volgen de rozen.

Het was in de middeleeuwen niet logisch om tuinen aan te leggen binnen de omwalling. Dat gebeurde daarbuiten. Hoewel de omwalling al lang geleden weer verdween, bleef de oude situatie bestaan. Het huis heeft dus geen tuin, alleen een terrasje op de 1e verdieping. Maar de bomen die u op de laatste foto op de achtergrond ziet, horen wel bij het huis. Het gaat om ongeveer 700 m² bos (vroeger moestuin) in de garrigues.

Dan ben ik nog één ding vergeten te melden en dat is de tweede etage. Deze is zo groot als het huis, er werd vorig jaar nog een nieuwe vloer gelegd. De zolder is bereikbaar via een halve trap, dus is nog een ladder nodig. Er zijn echter mogelijkheden om een wznteltrap aan te leggen, waardoor het huis met twee flinke slaapkamers kan worden vergroot.


En dan nu de prijs. Er werd al behoorlijk gespeculeerd en door iedereen te hoog geschat. Hayke dacht zelfs aan een half miljoen. Nee, beste mensen, ook al is dit een droompaleis dat volledig werd gerestaureerd en van alle luxe werd voorzien, bedraagt de prijs slechts € 178.000. Dit inclusief de voormelde lap truffelgrond. Kortom de prijs die u in het noorden voor een grauw appartementje zou betalen... Het zou echter kunnen dat de prijs nog wat gaat stijgen als er meerdere kandidaten zijn. Wilt u meer informatie of een bezoek? Mail me dan even: norbert@saisonnier.net