vrijdag 31 augustus 2012

De vriendelijke Michel

En alweer bereikte ons het trieste bericht dat één der Pomponnais is overleden. Het is de vriendelijke en altijd behulpzame Michel die vroeger een garagebedrijf in Parijs bezat. Hij herstelde met gemak mijn oude motorfiets als die eens problemen had. Al meerdere jaren was hij ziek, maar altijd bleef hij goedgemutst. Michel is er niet meer en dat laat alweer een nieuw gat in ons lieve dorpje achter. Pijnlijk.

maandag 27 augustus 2012

Ze doen maar

Verenigde Staten 334
Nederland 249
Frankrijk 83
België 77
Canada 59
Turkije 58
Ierland 49
Duitsland 46
Mexico 32
Zweden 27

Zie hier wie volgens de statistieken deze blog de afgelopen 24 uur bezocht. Ik begrijp er helemaal niets van want voor de meeste bezoekers is de Nederlandse taal zoiets als Chinees. Weet u wat ik denk? Dat ze aan de lopende band foto's pikken. Ze doen maar, daarmee wordt mijn dorpje wereldberoemd en worden mijn huizen steeds meer waard...

dinsdag 21 augustus 2012

Geen tijd voor heimwee

De laatste week heb ik nauwelijks aan Saint-Pompon gedacht. Enerzijds heersen er in het noorden tropische temperaturen, anderszijds heb ik het veel te druk om heimwee te hebben. Eergisteren, zondag, heb ik een volledig kookboek op de foto gezet (zie mijn andere blog), daar komen nu de recepturen bij die allemaal verwerkt moeten worden. Verder hebbenwe vanochtend nog een fotosessie gehad voor onze magazines. Met het boek Groeten uit de Périgord loopt alles gesmeerd. De lay-out is vrijwel klaar en we zijn nu bezig met de laatste correctieronde van de tekst. Onze francofone redacteur Philippe zit momenteel op reportage in Zwitserland. Ik hoop dat hij af en toe de tijd vindt om het boek te vertalen. De twee talen moeten straks tegelijkertijd worden gedrukt. Dit wil zeggen dat eerst de kleuren zullen worden gedrukt, zodat de teksten later kunnen invloeien. Daar besparen we geld mee en dat is tegenwoordig geen luxe.
Tot binnenkort!

donderdag 2 augustus 2012

Mijn nieuwe Périgord boek

Volgende week kan mijn nieuwe boek "Groeten uit de Périgord" naar de definitieve lay-out. Deze zomer heb ik nog enkele fotowissels gemaakt en reportages afgewerkt. Overmorgen heb ik nog een fotoshoot bij Le Vieux Logis in Tremolat, want ook de topgastronomie mag niet ontbreken.
Het resultaat is een dik luxe boek, hardcover en bijna 200 pagina's waarin ik twaalf jaar werk in heb gestopt. Het laat zien hoe de mensen in de Périgord Noir leven en werken, eten en drinken. Vrijwel iedereen in en rond Saint-Pompon heeft iets met de gastronomie te maken. Nummer één zoekt truffels met een vlieg, nummer twee is een vissersvrouwtje op de Dordogne, nummer drie teelt tabak, nummer vier heeft een mobiele alcoholstokerij, nummer vijf is altijd met walnoten bezig, nummer zes met kastanjes. Nummer zeven had veertig jaar geleden een kruidenierszaak en vertelt wat de mensen toen kochten en aten, nummer acht is een negentigjarige boer die geheel self supporting leeft, nummer negen is de slager die in de wei zijn eigen beesten uitzoekt, nummer tien bakt de tien kilo wegende tourte, ons dagelijkse brood. En zo kan ik nog wel een uurtje doorgaan. Authentieke recepten van de grootmoeders, moderne gastronomie, het vetmesten van een varken, het conserveren van foie gras, de blauwe koorts die in het najaar opduikt, alles wat u maar kunt bedenken, komt in het boek aan de orde. Ook bijvoorbeeld hoe u de sporen van de Galliërs, Romeinen en honderdjarige oorlog kunt herkennen of wat de coquilles (schelpen) betekenen die in veel huizen als sculptuur zijn aangebracht.

Het boek, dat zowel in het Nederlands als in het Frans gaat verschijnen, zal aan de pers worden gepresenteerd begin november aanstaande. Daarvoor komen diverse Franse chefs naar België en Nederland, zij gaan de presentatie ondersteunen met hun beste gerechten.

Ik wil niet stoefen, maar mijn boek wordt het allerbeste dat ooit over Frankrijk is uitgebracht. Hopelijk zal elke francofiel het in huis willen hebben, om 's winters alvast te dromen en om 's zomers beter te weten wat er zich achter muurtjes en bomen afspeelt. Het boek zal bovendien een fantastisch kerstkado zijn voor uw beste vrienden.

Ondanks de luxe uitvoering met het vele fotowerk gaat het boek slechts 29 euro (plus verzending) kosten. Degenen die vóór november intekenen, krijgen een aanzienlijke korting. Zij betalen slechts 24 euro inclusief verzending, indien gewenst van een opdracht voorzien.
Intekenen kunt u door gewoon een mailtje te sturen aan martine@saisonnier.net

woensdag 1 augustus 2012

Welkom

Mensen, mensen, het barst hier van dfe activiteiten. Morgen wordt de een of andere duistere heilige gevierd, voor Bruno is dat aanleiding om het recept van zijn zeer klassieke mique tevoorschijn te halen. Zaterdagavond is er zoals altijd de Marché Gormand op het dorpsplein. Zelf glazen en bestek meenemen.
Op 9 augustus gaat u zien wat de oudjes in de garage hebben staan. Gerestaureerde auto's, motoren en solexen. Ook al weer leuk. Welkom in mijn dorpje.