dinsdag 3 april 2012

Viens-y Voronoff!


Op de rommelmarkt van Cazals kocht ik een beeldje van circa 20 cm hoog, een chimpansee met een pistool in de aanslag. Het dier keek zo koddig uit zijn ogen dat ik het niet kon laten staan, voor 5 euro was het van mij. Thuisgekomen zag ik dat er op de voet van het beeldje een voor mij onbegrijpelijke tekst stond: Viens-y Voronoff! Dat betekent zoiets als: Kom maar op, Voronoff! Ik ging op het internet op zoek en had de oplossing al snel gevonden. Sindsdien bekijk ik het beeldje heel anders. De aap kijkt niet koddig uit zijn ogen maar angstig. Met de rechterhand houdt hij het pistool vast, met de linkerhand beschermt hij zijn klokkenspel, zijn geslachtsdelen.

Serge Voronoff, zo lees ik op het internet, was een exentrieke Russisch-Joodse arts die honderd jaar geleden in het centrum van de wereldbelangstelling stond. Hij had eunuchen bestudeerd en was tot de conclusie gekomen dat deze castraten vaak ziek waren en op jonge leeftijd overleden. Zou het omgekeerde ook waar zijn? Voronoff vestigde zich in Frankrijk (Menton) en begon in 1917 met het transplanteren van testikels bij apen. Hij constateeerde dat oude apen met jonge ballen snel verjongden. Ze zagen er beter uit, hun vacht ging glimmen en ze werden speelser. Hij had zogezegd het geheim van de eeuwige jeugd ontdekt. In 1920 zette hij deze praktijk om bij mensen, hij begon testikels van jonge chimpansees te transplanteren naar oudere mannen. Binnen enkele jaren was hij rijk en beroemd, vooral nadat hij de koning van Hongarije en de president van Turkije had geholpen. Aangemoedigd door dat succes gingen doktoren in heel Euopa Voronoff nadoen, zodanig dat veel jacht op chimpansees moest worden gemaakt. Uiteindelijk bleek Voronoff een charlatan die veel medische ellende veroorzaakte, hij werd daarna snel vergeten.

Kijk, nu begrijp ik dat bange aapje met zijn pistool helemaal. Hij past volkomen in het tijdsbeeld van 1920 en vertelt een eigen verhaal. Het loont de moeite om naar zo'n verhaal te luisteren.

Het zou overigens kunnen dat onze vriend Vonoroff weer actueel wordt. In het wetenschappelijke magazine Nature wordt hij met zijn praktijken namelijk aangewezen als degene die AIDS in de wereld bracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten