maandag 22 november 2010

Monstre -inconnu - Onbekend monster


Aujourd'hui j'ai vu un monstre inconnu dans la Dordogne.

Heb vandaag een onbekend monster in de Dordogne gezien.

zaterdag 13 november 2010

Hiver indien

Terwijl we hier in het zuiden van de Benelux zandzakjes aan het vullen zijn om de vele overstromingen de baas te kunnen, belt Carine me. Ze zit in Saint-Pompon deze week. Hoe is het weer daar momenteel? Zandzakjes schijnt ze niet nodig te hebben, de lucht is stralend blauw en bij windstilte doet de buitentemperatuur van 19°C bijna zomers aan. De vogels zingen hun hoogste lied en de insecten zoemen. Ach was ik maar...

vrijdag 12 november 2010

Gekke plaatsnamen

Fransozen richten voor alles en nog wat een association op, zo kan iedereen bestuurslid van iets zijn en dat geeft een zeer aanzien. Zo is er tegenwoordig ook een Association die Groupement des Communes aux Noms Burlesques, de vereniging van gemeentes met belachelijke namen. Zelf werd vorig jaar een serieus boek uitgegeven waarin al die gemeentes omschreven zijn. Onze burgemeester Thomas was bij de plechtige onthulling aanwezig, want jawel, ook Saint-Pompon hoort bij die club.
Nu zal het voor een niet-Fransoos vaak moeilijk zijn om het grappige van een plaatsnaam te doorgronden, we beheersen de taal onvoldoende om alle details te doorzien. Andere namen begrijpen we meteen. De plaatsnaam "Moncul" betekent gewoon "mijn kut" en "Montcul" betekent zoiets als "kuttenberg". "Bèze" betekent "neuk" en "Le Deluge" is niets anders dan "de zondvloed". Maar andere namen zoals Vatan of Arnac zijn voor ons moeilijker te doorgronden, zelfs een woordenboek biedt niet altijd soelaas.


donderdag 11 november 2010

Klimaat

Een van mijn blogvolgsters toonde zich een beetje boos op mij. Hoe kon ik beweren dat ik in Saint-Pompon bijna altijd mooi weer heb terwijl zij op vakantie in de Périgord een heel andere ervaring had? Het antwoord dat ik kan geven, is simpel: het département Dordogne kent duizenden pietepeuterige microklimaatjes die het weer bepalen. Het dalletje van de Mandalou waarin Saint-Pompon ligt, is juist breed genoeg om de provinciale weg, het marktpleintje en een handvol huizen te vullen. De hellingen links en rechts zijn bijna loodrecht, tussenin is naar schatting hooguit driehonderd meter. In deze typische omgeving regent het buiten de winterperiode slechts zelden, de Mandalou staat negen maaden per jaar kurkdroog. Terwijl ik in de verte donkere wolken zie, is de lucht hier blauw. Dat heeft trouwens ook invloed op de temperatuur. In de zomer kan het hier vlot een graad of twaalf vriezen, terwijl op de heuvel, nog geen kilometer verder, de thermometer nauwelijks onder nul komt. Maar tussen maart en eind november stijgt het kwik 's middags vlotjes richting 30 graden of meer. Micro-klimaatjes kunnen echt micromicro zijn. Wil je mooi weer, kom dan naar mijn dorpje, zou ik zeggen. Veel toeristen gaan pal aan de oevers van de Dordogne zitten. Dat is weliswaar romantisch, maar houd er rekening mee dat er in het Dordogne-dal op zomerochtenden vaak een dikke mist hangt die pas tegen tien of elf uur optrekt. Daar wordt niet iedereen vrolijk van. Ook zijn er relatief grote verschillen tussen de regio's. Zo hebben het noorden van de Périgord (omgeving Nontron), het centrum (omgeving Périgueux) of het westen (omgeving Bergerac) een minder interessant klimaat dan het zuidoosten van het département (omgeving Sarlat).
Elke dag kijk ik wel een keertje op http://www.weer.nl/ om te zien hoe het weer in Saint-Pompon is. Als ik op de radarbeelden zie dat het overal regent, is de lucht boven mijn geliefde dorpje meestal blauw.Nu wil ik niet zeggen dat Saint-Pompon daarmee uniek is, er zijn veel meer plekjes te vinden met zo'n ideaal microklimaat. Ontdek je plekje.

Vandaag in Saint-Pompon

Ikzelf blijf zielig alleen achter in Schilde. Om haf vier deze morgen is Carine naar Saint-Pompon vertrokken om een weekje op adem te komen. Passeert u deze week ons dorpje en ziet u een zwarte Chevy Avalanche op het marktpleintje, weet dan dat u van harte welkom bent voor een glas.